ΓΚΑΜΟΝ

Είναι ελαφρά καπνισμένο χοιρινό μπούτι. Ψήνεται στον φούρνο και σερβίρεται γαρνιρισμένο με διάφορα λαχανικά ή σάλτσες από φρούτα όπως πορτοκάλι, ανανά, κυδώνι κλπ. Μπορεί επίσης να ψηθεί στη σχάρα σαν steak. Σχετικές συνταγές δίνονται με τη συσκευασία. Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί σαν το κύριο πιάτο του χριστουγεννιάτικου γιορτινού τραπεζιού.

Διατροφικές τιμές Ανά 100 gr
Ενέργεια 131 kcal
Πρωτεΐνες 18 g
εκ των οποίων σάκχαρα 0,8 g
Υδατάνθρακες 1,8 g
Λιπαρά 5,8 g
εκ των οποίων κορεσμένα 3,2 g
Φυτικές Ίνες 0,0 g
Νάτριο 0,7 g
Αλάτι 1,8 g
Α/Α ΓΚΑΜΟΝ Κωδικός Διάρκεια Ζωής
1 ολόκληρο 4300 4 μήνες
2 στέικς 4399 3 μήνες
Σχετικές Συνταγές

Ανακατεύετε όλα τα υλικά της σάλτσας καλά και μαρινάρετε τα γκάμον στείκς 2-3 ώρες. Μετά ψήνετε τα στείκς στο γκριλ σε ταψί ή στη σχάρα ενώ τα γυρίζετε συχνά και τα αλείφετε με τη σάλτσα.

Οδηγίες για ψήσιμο στο φούρνο:


Βράστε το Gammon για μια περίπου ώρα σε νερό μαζί με το άσπαστο μαύρο πιπέρι, την κανέλλα, τον χυμό πορτοκάλι, το κρασί, το σέλινο και το κρεμμύδι. Αφού κρυώσει αφαιρείτε το δίχτυ, το αποδερματώνετε και χαράσσετε ελαφρά την επιφάνεια σε τετράγωνα. Βάλτε στις σχισμές τα γαρίφαλα, πασπαλίστε το με μέλι ή ζάχαρη και
ξύδι και ψήστε σε μέτριο φούρνο (150ºC) για 20 περίπου λεπτά. Σερβίρεται ολόκληρο ή κομμένο σε φέτες, γαρνιρισμένο με λεπτές φέτες πορτοκάλι ή ανανά ή κυδώνι ψητό.

 

Επίσης αν θέλετε μπορείτε να το συνοδεύσετε με μια από τις Σάλτσες για γκάμον για περισσότερη νοστιμιά.


Οδηγίες για ψήσιμο στη σχάρα:


Κόψτε το Gammon σε χοντρές φέτες και ψήστε στη σχάρα για 2 έως 3 λεπτά την κάθε πλευρά. Προαιρετικά το Gammon μπορεί να ξαλμυρίσει, πριν κοπεί σε φέτες, αφού βράσει για μια ώρα σε νερό ή αφού τοποθετηθεί για 5-6 ώρες σε κρύο νερό. Το Gammon Steak σερβίρεται γαρνιρισμένο με ανανά ή ανανά και μαρμελάδα κυδωνιού ή κυδώνι ψητό.