Πίτα με χωριάτικο φύλλο, μπεσαμέλ και βιρτζίνια χαμ

  • ΧΡΟΝΟΣ: 1h & 15mins
  • ΜΕΡΙΔΕΣ: 4

Υλικά

Για τη γέμιση:

  • 2 τμχ.  χωριάτικο φύλλο
  • 150 γρ. Virginia Ham ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
  • 1 λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. πράσο ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. μανιτάρια Portobello κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κλωναράκια θυμάρι ψιλοκομμένο
  • 70 ml κόκκινο κρασί
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για την μπεσαμέλ:

  • 450 ml γάλα
  • 50 γρ. κρεμά γάλακτος
  • 60 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 60 γρ. αλεύρι
  • 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

Για την πίτα:

  • 1 αβγό
  • 1 κ.σ. σουσάμι

Οδηγίες

Για τη γέμιση:

  • Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε.
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το μανιτάρι.
  • Προσθέτουμε το θυμάρι και το Virginia ham και ανακατεύουμε.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  • Προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
  • Γαρνίρουμε με τον μαϊντανό. 

Για την μπεσαμέλ:

  • Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο και ζεσταίνουμε σε μεσαία θερμότητα.
  • Μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε διατηρώντας μεσαία θερμότητα.
  • Όταν πάρει ξανθό χρώμα προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.
  • Στο τέλος προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα.

Για την πίτα:

  • Ενώνουμε τις 2 παρασκευές σε ένα μπολ.
  • Σε ένα σκεύος βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο.
  • Απλώνουμε τη γέμιση μέσα στο φύλλο και έπειτα καλύπτουμε με το επόμενο φύλλο.
  • Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα, αλείφουμε με αβγό και σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20-25 λεπτά

Υλικά

Για τη γέμιση:

  • 2 τμχ.  χωριάτικο φύλλο
  • 150 γρ. Virginia Ham ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
  • 1 λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. πράσο ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. μανιτάρια Portobello κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κλωναράκια θυμάρι ψιλοκομμένο
  • 70 ml κόκκινο κρασί
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για την μπεσαμέλ:

  • 450 ml γάλα
  • 50 γρ. κρεμά γάλακτος
  • 60 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 60 γρ. αλεύρι
  • 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

Για την πίτα:

  • 1 αβγό
  • 1 κ.σ. σουσάμι