Πίτα με χωριάτικο φύλλο, μπεσαμέλ και βιρτζίνια χαμ
-
ΧΡΟΝΟΣ: 1h & 15mins
-
ΜΕΡΙΔΕΣ: 4
Υλικά
Για τη γέμιση:
- 2 τμχ. χωριάτικο φύλλο
- 150 γρ. Virginia Ham ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
- 1 λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 100 γρ. πράσο ψιλοκομμένο
- 100 γρ. μανιτάρια Portobello κομμένα σε λεπτές φέτες
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 κλωναράκια θυμάρι ψιλοκομμένο
- 70 ml κόκκινο κρασί
- 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για την μπεσαμέλ:
- 450 ml γάλα
- 50 γρ. κρεμά γάλακτος
- 60 γρ. βούτυρο ανάλατο
- 60 γρ. αλεύρι
- 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
Για την πίτα:
Οδηγίες
Για τη γέμιση:
- Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το μανιτάρι.
- Προσθέτουμε το θυμάρι και το Virginia ham και ανακατεύουμε.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
- Γαρνίρουμε με τον μαϊντανό.
Για την μπεσαμέλ:
- Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο και ζεσταίνουμε σε μεσαία θερμότητα.
- Μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε διατηρώντας μεσαία θερμότητα.
- Όταν πάρει ξανθό χρώμα προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος.
- Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.
- Στο τέλος προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα.
Για την πίτα:
- Ενώνουμε τις 2 παρασκευές σε ένα μπολ.
- Σε ένα σκεύος βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο.
- Απλώνουμε τη γέμιση μέσα στο φύλλο και έπειτα καλύπτουμε με το επόμενο φύλλο.
- Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα, αλείφουμε με αβγό και σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20-25 λεπτά
Υλικά
Για τη γέμιση:
- 2 τμχ. χωριάτικο φύλλο
- 150 γρ. Virginia Ham ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
- 1 λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 100 γρ. πράσο ψιλοκομμένο
- 100 γρ. μανιτάρια Portobello κομμένα σε λεπτές φέτες
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 κλωναράκια θυμάρι ψιλοκομμένο
- 70 ml κόκκινο κρασί
- 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για την μπεσαμέλ:
- 450 ml γάλα
- 50 γρ. κρεμά γάλακτος
- 60 γρ. βούτυρο ανάλατο
- 60 γρ. αλεύρι
- 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
Για την πίτα: