Γκάμον με γλάσο κουμανταρίας και σάλτσα μήλου
Υλικά
Για τη σάλτσα μήλου:
- 500 γρ. κόκκινα μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
- 50 γρ. βούτυρο ανάλατο
- 15 γρ. ξύδι λευκό
- 50 γρ. ζάχαρη
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 τμχ. αστεροειδή γλυκάνισο
- Αλάτι
Για το γκάμον:
- 1 χοιρινό γκάμον
- 6-7 τμχ. γαρύφαλλο
- 4 φύλλα δάφνης
- 2 τμχ. δεντρολίβανο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 200 γρ. κουμανταρία
- 50 γρ. μέλι
- 50 γρ. βαλσάμικο ξύδι
- 60 γρ. μαύρη ζάχαρη
- 30 γρ. καστανή ζάχαρη
- Ελαιόλαδο
- 50 ml νερό
- Αλάτι
- Πιπέρι
Οδηγίες
Για τη σάλτσα μήλου:
- Λιώνουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε το μήλο.
- Αλατίζουμε ελαφρώς και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξύδι και ανακατεύουμε.
- Διατηρούμε μεσαία θερμοκρασία και προσθέτουμε τη δάφνη, την κανέλα και τον αστεροειδή γλυκάνισο.
- Μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να λιώσει το μήλο.
Για το γκάμον:
- Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε πολύ καλά.
- Κόβουμε το γκάμον σε φέτες και σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές.
- Έπειτα προσθέτουμε το σκόρδο και το δεντρολίβανο.
- Μετά τα δύο είδη ζάχαρης και το βαλσάμικο ξύδι.
- Ακολούθως το μέλι και την κουμανταρία.
- Προσθέτουμε το γαρύφαλλο και τη δάφνη και βράζουμε μέχρι να δέσει το γλάσο σε μέτρια θερμοκρασία.
- Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
Υλικά
Για τη σάλτσα μήλου:
- 500 γρ. κόκκινα μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
- 50 γρ. βούτυρο ανάλατο
- 15 γρ. ξύδι λευκό
- 50 γρ. ζάχαρη
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 τμχ. αστεροειδή γλυκάνισο
- Αλάτι
Για το γκάμον:
- 1 χοιρινό γκάμον
- 6-7 τμχ. γαρύφαλλο
- 4 φύλλα δάφνης
- 2 τμχ. δεντρολίβανο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 200 γρ. κουμανταρία
- 50 γρ. μέλι
- 50 γρ. βαλσάμικο ξύδι
- 60 γρ. μαύρη ζάχαρη
- 30 γρ. καστανή ζάχαρη
- Ελαιόλαδο
- 50 ml νερό
- Αλάτι
- Πιπέρι